EQUIDAE
 Tricia Striekwold-Hall


"paarden zijn mijn passie"
 
   
 

 

 

HOME

  TRICIA

  MIJN PAARDEN

  INSTRUCTIE

  COACHING

  TIPS

  LINKS

 

CONTACT

 

 
Equidae Tips en Trucs – Oefeningen- Visualiseren

Klein Vogel:
In je hand heb je een kleine vogel, zijn hoofd steekt uit tussen je duim en je wijsvinger en je moet hem zachtjes vasthouden en niet doodknijpen. Samen met deze kleine vogel in je hand moet je nu ook je teugel vasthouden. Je teugel loopt tussen je pink en ringvinger en over je wijsvinger, je houdt de teugel vast met je duim terwijl het vogeltje lekker in je hand zit .

Slagroom kloppen:
Hoe moet je slagroom kloppen? Met een lepel in je hand maak je slagen door je pols in kleine cirkels te bewegen. Zo los moet je pols zijn met rijden. Met je duimen richting de oren van je paard maak je een mooi rechte lijn met de teugel van het bit, naar je hand en eventueel je eind bij elleboog.

Te veel gegeten:
Je buik is vol en is daarom bol naar voren, lekker ontspannen, zo zit je op je paard.

Zachte billen:
Als je de spieren in je billen aanknijpt met lichtrijden worden ze hard. Dat voelt niet zo prettig op de rug van je paard en je gaat er zelf meer door stuiteren. Niet staan in je beugels maar laat het natuurlijke ritme van je paard je billen omhoog tillen zodat je zachtjes gaat lichtrijden en haast niet uit het zadel komt.

Benen recht zetten:
Onze bovenbenen zijn grote, dikke spieren. Als je op een paard zit en die dikke spier ligt aan de binnenkant van je been op het zadel, dan wordt je knie naar buiten gerold en zal ook je voet naar buiten steken. Til je been op en naar achteren, dan sleep je je dij over je zadel totdat je dikke spier aan de achterkant van je been ligt. Het voelt een beetje raar in het begin maar uiteindelijk zul je beter en met meer balans zitten.

Voet parallel met de grond:
Dat is de juiste manier om je voeten in de stijgbeugel te houden en niet met je hakken naar beneden gedrukt. Je voet moet parallel met de grond blijven met druk van de bal van je voet op je stijgbeugel.

Beugelriemen te lang:
Als je beugelriemen te lang zijn dan kan je nooit druk op je stijgbeugel vinden en nooit je kuit spannen, dan ga je op je tenen rijden en je voeten komen steeds los van je beugel. Zorg dus dat de beugelriemen op de juiste lengte zijn.

Natte onderbroek:
Niet zo prettig! Weet je dat nog van toen je klein was? Met een natte onderbroek heb je de neiging wijdbeens te gaan lopen. Probeer zo op je paard te zitten; met licht contact zonder te knijpen.

Nooit te oud om te zingen:
Lekker ontspannen en je drafritme controleren, super voor kinderen van alle leeftijden. Het beste liedje: “Ik zag twee beren broodjes smeren”.

Verkeerde been:
Kijk even op de schoft van je paard net voor het zadel. Je ziet dat zijn schoft beweegt op beiden kanten, eerst ene kant dan de andere, je moet zitten als de buiten kant naar je toe komt, dan zit je op het goede been. Iedereen zit makkelijker op een been links of rechts, als je weet welke kant dat is, dan moet je alleen op je moeilijke kant corrigeren.

Verkeerde galop:
Springt je paard verkeerd aan? Draai je hoofd naar buiten toe en kijk uit de bak, nu staat je bekken recht, je kijk niet naar binnen en/of naar beneden en je paard springt goed aan!

Adem:
Zonder te ademen kan je niet rijden. Je paard vindt het ook prettig als je doorademt omdat je anders te veel gaat spannen en dan voel je als een blok op zijn rug. Blazen uit je mond (briesen) net als een paard, uitademen als je een overgang van galop naar draf of draf naar stap wilt maken en ontdek hoe gemakkelijk het rijden van overgangen wordt.

Zadel te ver naar voren:
Achter de schouder van je paard loopt een lange verticale spier, net hierachter moet je zadel liggen. Als je dan een stap naar achteren neemt zie je dat het diepste punt van je zadel in het midden ligt. Nu zit je niet meer op de schoft van je paard en heeft hij veel meer schoudervrijheid.

Tekenen en visualiseren:
Door te tekenen (je proeven bij voorbeeld) of gewone oefeningen zoals voltes of een gebroken lijn en ook te visualiseren, kun je je hersenen trainen. Je hersenen slaan op wat je voor je ziet en nemen deze ervaring mee in het echt. Zo kun je leren mooie, soepele oefeningen rijden.

Geloof in jezelf en je paard:
Jouw stemming heeft een enorm effect op je paard. Hij voelt je frustratie en verdriet, hij voelt of je boos bent en kan daar op reageren door hij in jou ogen ondeugend te worden, terwijl hij jouw gedrag spiegelt. Geloof in jezelf en wees lief voor jezelf en je paard.